Бойни изкуства Форуми Бойни изкуства
Форум сайта за класическа и съвременна самозащита

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители     Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Които не са компетентни, да не дават мнение :)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> Колонката на Краси
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vo_dao

МнениеПуснато на: Вто Окт 16, 2007 4:22 pm    Заглавие: Които не са компетентни, да не дават мнение :) Отговорете с цитат

Чета минутки назад една тема в популярен у нас форум. Ето това пише :

"Предварително ще помоля хора които не са компетентни да не дават мнение, бих искал нещо изпитано и ефектирало върху някой, става въпрос за каляване на краката от около година тренирам кикбокс по сериозно и в последно време получих 2 много кофти травми и то от ритници които аз съм нанесъл. Почнал съм от 1 месец да си търкалям с лек натиск малка точилка по острата кост на краката и на тренировки гледам да правя ритници на по твърд чувал, но явно трябва и още нещо така че каратистите и муай-тайците могат да дадът нещо от кухнята"

Каратистите и муайтайците. Вероятно става въпрос за инструкторите по карате и муай тай, надявам се. И си мисля, че един практикуващ, от типа "млад мъж на средна възраст" би бил много полезен наистина, да сподели опит... Примерно на 50. На тия години как се чувства. Какви травми има, защо? Или как е минал само с 1-2 дребни травмирания?

Аз например много искам да попитам някой 80 годишен учител в традиционна виетнамска система, как се чувства в тази насока. И миналата есен за маааааалко да ми се отвори възможност! Ама не би. Което не значи, че хубавите неща не предстоят! sun
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor_bg

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2007 6:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз специално не бих се подложил на това(да си търкалям точилка по краката).Е да,вярно че сигорно след известно време краката ми ще станат по-калени,но дали това ми гарантира че ше успея да се защитя при едно нападение на улицата?Аз не мисля така.Ако нападателите ми не са въоражени съм съгласен че би ми помогнало до известна степен,но ако са-едва ли ще тръгна да се впускам в схватка с тях колкото и да съм здрав(само в краен случай). aikido Smile
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2007 9:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами има един принцип : твърдо в твърдо трябва да се избягва. Там където костта е близо до повърхнстта и не е "защитена", трябва да се избягва попадане на твърдо в твърдо. Било то крайника на опонента, тренировъчни уреди или каквото е там... Има анатомия, пише за строеж на костта - да четат. Има и форуми специализирани, лекари общуват - да задават въпроси и там.

Имах предвид точно това, че със самото заглавие на темата, авторът затвори кръга на компетенция. Би било по-полезно да се зададе въпрос от типа : "Знае ли някой как..." След получените отговори, да се установи контакт и да се попита отговарящия какъв стаж има, има ли сериозни травми, по какви причини и т.н. В смисъл, да се пита и старо и патило... Very Happy

Колкото до това да се избегнат травми на тренировка, например нещата много лесно могат да се решат с подходящи протектори. Обикновено някои младежи си купуват джиесем-апарати за по 300-400 лв, но 30-40 кинта за протектори за подбедрици не дават. Има и други начини за предпазване на подбедриците, на принципа "направи си сам", но трябва правилен подход в питането. Confused

Друг подход е "ударите съобразно опасността от травмиране". Например учителя Тиен не перпоръчваше употребата на протектори за подбедриците, основавайки се на идеята, че учат на неправилни навици. Той акцентираше повече на употребата на такава техника, която да "избегне" вероятното съзнателно травмиране от страна на опонента. Включая нивото на удряне, начина на удряне и т.н.

В заключение, преди от някакви филми беше станало популярно едно глупаво "закаляване", като някои практикуващи ритаха с подбедрицата по дървета. Някои след това имаха проблеми сериозни, навярно те трябва да споделят опит с автора на това съобщение там. Принципно такъв тип практика съществува на Изток - с една подробност.

Ударите се нанасят върху ствола на бананови дървета, чиято кора е със съвсем друга структура. Учителя Тиен ми е казвал, че е много по-мека, но точно колко, не мога да кажа. не съм пипал бананово дърво. Very Happy
Върнете се в началото
mercury

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 3:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми банановото дърво, както и всяка палма е вид трева Smile верно, че палмите са с различна твърдост и плътност, но банановото специално е доста меко... с един по-яко ритник можете спокойно да си набиете пръстите на крака чак до глезена в стъблото му Twisted Evil щото банановата палма е твърда колкото нашата папрат... само че структурата на дървесината е нещо като рехава рогозка, стъблото е кухо, а кората е като обелката на самия бананов плод но малко по-твърда може би(то и папратта е с подобна кора).
Върнете се в началото
OsAkA^^

МнениеПуснато на: Вто Юни 02, 2009 7:19 am    Заглавие: здравейте! Отговорете с цитат

ами относно темата първо нека обърнем внимание,че младежът тренира едва от месец.Нормално е ,ако преди това не си се занимавал с някакъв вид БИ, да те боли повечко.Щом е поел предизвикателството да тренира нещо от този тип би трябвало да е наяесно че почти всеки ден ще се прибира с "травмичка".Нека го успокоим че след някоя друга годинка болката ще намалее чувствително и тогава нещо от този тип натъртвания няма да го притеснява. Mad
Върнете се в началото
Godric

Местожителство: СТАРА ЗАГОРА

МнениеПуснато на: Сря Фев 03, 2010 12:28 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Младежът явно е бил доста млад като е писал темата. Това че тренира от един месец не се явява толкова голям проблем колкото факта че търси отговорът си от хора в чийто опит никога няма да бъде сигурен, вместо да попита някой от неговата зала. Което не би трябвало да поражда мисълта, че на места комуникацията куца, защото след месец познанство все някой би споделил как да се справи с възложената му от самия него задача (ако е на възраст близка до неговата(по-голям човек от голяма група хора който да помогне едвали няма да се намери)).
Самото задаване на темата си е по същност задаване на въпрос, по начин с опит за всяване на респект. Very Happy С една дума - "аз тренирам, силен съм и неискам да чета безполезни мнения..." Това явно е интересен повик за помощ криещ факта че има нужда от помощ. Напоследък доста често срещан проблем навсякъде. Neutral
Реших да пиша в темата защото преди около две седмици имах ситуация в която успях да уцеля с горната част на ходилото (ако може така да се каже Very Happy ) свито коляно и още като загрявам ми се напомня за това (от тялото). Та мисълта ми беше, че имам малко практика в точно такова закаляване с точилка. Но едвали някога би било до такава степен, че да разчитам да съм по корав' от непознатия противник Smile
Върнете се в началото
snake

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 8:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има изроди, които имат висок праг на болка и здрави кости. Те разчитат на така наречения лоукик и са много ефективни с него. Чувал съм за инструктор по кикбокс, който си подритва лоста на щангата, с пищялната кост. Не ме интересува колко вида рак и размекване на костите ще получат, но мисля, че докато са във форма, са опасни копелета.

Има ли някой, който е изпробвал ефикасно някакъв метод на бой, с който да избягва, или блокира лоукикове, без да ги среща с кост?
При схватка трябва да забравиш за себе си като физически обект и да насочиш цялата си концентрация върху опонента си. Трябва да изключиш собственото си "аз" и да оставиш инстинкта си - той е в пъти по-бърз от теб!
Върнете се в началото
Sue

Местожителство: Ниските Земи

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 11:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз. Само, че не бих се вписала в "изпробва ефикасно", ако това се отанася за нещо различно от трениовка или приятелски спаринг.

- контраатака с подсечка, спрямо лоу-кик със заден крак и хвърляне/избутване на противника срещу серия от лоу-кикове (а-ла тае-куон-до)

Както и при всичко останало, работят нещата, ако успееш да предвидиш какво идва Very Happy ... или подлъжеш противника да направи каквото искаш, за да го контраатакуваш.
boogy

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 12:04 am    Заглавие: . Отговорете с цитат

Който иска да пробва- да иде в заличката на том харинг- там ще му се избият всякакви илюзии на тази тема за киковете и особенно ниските кикове Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
snake

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 12:27 am    Заглавие: Re: . Отговорете с цитат

boogy написа:
Който иска да пробва- да иде в заличката на том харинг- там ще му се избият всякакви илюзии на тази тема за киковете и особенно ниските кикове Laughing

Моят въпрос беше с какъв начин на водене на боя да се противопоставяме на бойци, използващи лоукик...
При схватка трябва да забравиш за себе си като физически обект и да насочиш цялата си концентрация върху опонента си. Трябва да изключиш собственото си "аз" и да оставиш инстинкта си - той е в пъти по-бърз от теб!
Върнете се в началото
Godric

Местожителство: СТАРА ЗАГОРА

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 11:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Няколко варианта ми идват на ума за тази ситуация:
1- избягване на лоукика с преместване на зад и контра атака веднага след това. Разбира се тук е уловката, че няма да е само този удар от негова страна, но тук въпроса опира до скорост.
2 - От външна страна бих блокирал с преден крак (вдигане на някъкво ниво на колянот и натиск на вън) Разбира се натиска трябва да е доста сериозен за да се спре удара и да се срешне със меката част на крака, защото вероятно ще е по-кален. Това ако е успешно ще му се отвори позицията и вероятно ще му се забави малко атаката което дава възможност за пресичане и съответно контра атака.
3 - Независимо дали от вътрешна или външна страна не само оставане на място ами и влизане на пред достатъчно за да се блокира крака зад или във коляното (отново с крак). В този вариант разбира се трябва да се внимава много и за ръцете на противника защото е вероятно да ги използва като види глава близо до него. Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> Колонката на Краси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети