Бойни изкуства Форуми Бойни изкуства
Форум сайта за класическа и съвременна самозащита

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители     Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Когато се наливаха основите...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> Колонката на Краси
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Пет Мар 05, 2010 8:22 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много се извинявам,че без да искам създадох конфликт от нищо нещо.Може би ще се върнете към темата и ще разкажете преди когато сте започвали колко сте плащали?Каква е разликата между преди и сега във това отношение?И също има ли хубаво и безплатно?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vo_dao

МнениеПуснато на: Пон Мар 08, 2010 11:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди не сме плащали. Имам предвид преди 1987 - 88 година. По това време като направихме първата официална група по Шон Донг, събирахме по някакви 2 лв. от всеки, да си платим наема на залата. Оставаха ни винаги по няколко лева от събраните, и си вземахме после торта и литър-два швепс. Drinks or Beer

Помня, че тия години някъде, при един проблем за разрешаване ( докато течеше ремонт на залата, таекуондо чрез "вътрешни хора" бяха преговаряли с директора да влязат те след ремонта), та директорът много се учуди, че преподавам безплатно. Дори подходи с недоверие малко. По това време ( в края на соцвремената ), финансовите отношения в доста клубове бяха такива. Инструкторите работеха друго, а БИ им бяха като ... хоби, да го наречем условно. ( Аз например получавах за това време доста над средната за страната заплата, и можех да си позволя да преподавам в клуба ей така...)

Има хубаво и безплатно, има и хубаво и скъпо. Зависи от този който ти го предлага, на какви вълни е в момента. Негова си е "стоката" - ако иска ти я продава скъпо, ако иска ти я подарява. Въпроса на каква стойност ти му оценяш "стоката" е друга тема.

Разликата между преди и сега в това отношение е като разликата между стария "Алтай" и сегашната Кока кола. Който не е пил "Алтай", няма да може да го разбере, както и да се напъвам да му го представя. Как да представиш какъв е вкусът на "Алтая" в сладкарницата на ъгъла до "Комсомол", в летния следобяд в събота, докато си на 17 години? Confused
Върнете се в началото
Доктора

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 3:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

vo_dao написа:
Преди не сме плащали. Имам предвид преди 1987 - 88 година. По това време като направихме първата официална група по Шон Донг, събирахме по някакви 2 лв. от всеки, да си платим наема на залата. Оставаха ни винаги по няколко лева от събраните, и си вземахме после торта и литър-два швепс. Drinks or Beer

Помня, че тия години някъде, при един проблем за разрешаване ( докато течеше ремонт на залата, таекуондо чрез "вътрешни хора" бяха преговаряли с директора да влязат те след ремонта), та директорът много се учуди, че преподавам безплатно. Дори подходи с недоверие малко. По това време ( в края на соцвремената ), финансовите отношения в доста клубове бяха такива. Инструкторите работеха друго, а БИ им бяха като ... хоби, да го наречем условно. ( Аз например получавах за това време доста над средната за страната заплата, и можех да си позволя да преподавам в клуба ей така...)

Има хубаво и безплатно, има и хубаво и скъпо. Зависи от този който ти го предлага, на какви вълни е в момента. Негова си е "стоката" - ако иска ти я продава скъпо, ако иска ти я подарява. Въпроса на каква стойност ти му оценяш "стоката" е друга тема.

Разликата между преди и сега в това отношение е като разликата между стария "Алтай" и сегашната Кока кола. Който не е пил "Алтай", няма да може да го разбере, както и да се напъвам да му го представя. Как да представиш какъв е вкусът на "Алтая" в сладкарницата на ъгъла до "Комсомол", в летния следобяд в събота, докато си на 17 години? Confused

Да не говорим за лимонадата от 5 ст. в содено шише със сложна запушалка от порцелан и телени пружини - такива вече няма и в музеите; помниш ли ги?! Как да им го обясниш това и ентусиазма на трениращите тогава; това днес наистина го няма! Не смятам, че е безвъзвратно изчезнало щом аз и други го помним, но е рядко срещано като дух и отношение; това е то традицията - Дух, Приемственост и Отношение!!!.......)))))) injan
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Чет Мар 11, 2010 12:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Разкажете някакви пирмери за ентусиазма тогава какъв е бил.Много е интересно поне за мене. Smile injan
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Чет Мар 11, 2010 10:09 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами то примери за тогавашния ентусиазъм - разни. На момента се сещам поне за два. Първият е от групата, която тренираше в 10 ОУ - става въпрос за края на 1981 и началото на 82. Групата на Доктора от онова време, която беше уредил доколкото си спомням чрез един познат учител по физкултура, в салона на това училище. Тренировките започваха от 20.30 - към залата имаше отделен вход, съответно - ключ и т.н. Но една вечер, не помня точно по каква причина, вътрешната врата към самата зала се оказа непредвидено заключена. ( Или нещо друго беше - ако си спомня Доктора, да каже...) Та, един бърз заход по съблекалните откри достъп, ама не помня наистина от втория етаж ли беше, от същия ли ... и с разни техники на "преодоляване на препятствия" се намъкнахме в залата за тренировка. И това ако не е ентусиазъм - здраве му кажи! Mad

В средата на 80-те по-възрастните си спомнят, че имаше режим на тока. А може и да е било 1982-83 година, защото си спомням, че ходих да тренирам често в клуба на киокушинкайците, който ползваше залата на Електротехникума. И два часа има ток, един няма ли, как беше точно? Мисълта ми е, че едната седмица "хващахме" светлото по тренировките, а следващата - тъмните часове. И се носеха разни светилници - свещи, фенери, такива неща - като угасне тока, и се слагат на пода в 4-те края на залата и така се играе. ( Аз имах един петромаксов китайски фенер, много добра работа вършеше и правеше голям мегдан!) sun

И трето се сещам, това вече е от първите стъпки на Шон Донг, в годините някъде 1987-88, или там някъде. Тъй като играехме и в зала, и на открито, си имахме и персонални дъждобрани. Точно тази тренировка я провеждахме на Зеления мост, на една поляна северно от стадиона на АТЗ. Някъде към 18.30 - 19.00 часа започваха тренировките, лятно време трябва да е било, защото беше светло, и започва кротко един дъжд. Не силен, ръми едно такова. Аз минавам през стадиона и ги виждам отдалеч - около 20 души в дъждобрани, строени в 2 редици и чакат за начало на тренировката.

Ами как да не се раздаваш, като виждаш насреща, че хората са сериозно отдадени на идеята! Cool
Върнете се в началото
Доктора

МнениеПуснато на: Пет Мар 12, 2010 9:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Всички го знаят Андреан Каравастев от Стара Загора - старши инструктор по Кунг-Фу (Син-И, Тай-Дзи и др.). Той сега стана половин американец, но това е друга тема; пак ще се завърне в Родината според прогнозите ми (там много не му понася). Та говоря за първата тренировка на Андро през далечната 1978 г. До тогава той беше тренирал единствено народни танци, с добра кондиция и чувство за ритъм разбира се. Влиза нашия в залата и гледа малко нерешително и предпазливо (тогава в Стара Загора преди появата на нашата школа имаше само Джудо и Самбо; Карате и Кунг-фу бяха много екзотични и страшни! ). Започва някакъв диалог:
- А-а тука ли се записва за Карате?!
- Тук е школата; интерес или има?!
- Ами да аз искам така да се каже да се пробвам....
- Можеш да започваш веднага!
Андро както е без екип и хватнат направо от улицата дето се вика, го включвам директно в загрявката на групата и му качвам двама души за тежест, които го яхват отстрани и той трябва да направи с тях няколко обиколки на залата тичешком ! За моя изненада, с пухтене и голям ентусиазъм го направи от раз. А-а викам си "от това дърво ще излезе нещо"! И взех, че познах, стана човек на бойните изкуства и до сега тренира и обучава ученици, въпреки, че е на 54 години !
И още нещо искам да добавя, че Андро е един от най-добрите ми приятели и човека, който от всичките ми ученици най-добре е схванал идеите ми за бойните изкуства и как трябва да се развиват и преподават. injan

Друг пример за ентусиазъм беше, когато завърших института и се преместих в София (родния ми град) и естествено веднага направих школа през 1983 г. Малко по-късно ангажирахме голяма зала и се почна. Тогава клубът ми се наричаше "Багатур", практикуваше се основно Кунг-Фу (6 секции), а по-късно имаше секции по Карате, Джу-Джуцу, Таекуондо. На всяка тренировка са идвали до 20-30 човека да се записват да тренират. Залата не може да ги побере и се принуждавах с помощник инструкторите да ги строявам новопристигналите в двора на училището и да правя нещо като предварителен преглед. Подбирахме кандидатите на външен вид и според това дали бяха практикували някакъв друг спорт преди това, с оглед на двигателната култура и волеви навици. Другите ги връщахме с напътствие "да дойдат след три месеца, когато се поосвободи място и групите се разширят"! Това също беше тест за постоянство и упоритост; някои идваха и после. Ентусиазмът беше огромен, като се има предвид, че Кунг-Фу и другите бойни изкуства бяха почти непознати у нас и инструкторите се брояха на пръсти. На практика почти всички инструктори се познавахме (говоря за всички бойни изкуства на куп; то през 1975 г. черните пояси по Карате в България бяха точно 5 човека и още толкова от Джудо).
В апогея на развитието си клуба по древни бойни изкуства "Багатур" (няма нищо общо със сегашния "Багатур" от Стара Загора!) разполагаше с три големи зали, 15 души инструктори и пом. инструктори и членска маса около 800 души! Това е нещо непостижимо от никой клуб в момента. Тази структура се задържа около 2 години и след това по логичен начин се разпадна, но пък доведе до създаването на Българската федерация по У-Шу през 1990 г. (преди това У-Шу заедно с Айкидо, Карате и Таекуондо, бяха като републикански комисии към БФБС на ОСО).
vo_dao

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 9:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Като стана дума за ентусиазма, та неотдавна в тази връзка какво ми казаха. По принцип, нищо на този свят не е създадено без ентусиазъм, и не се поддържа без ентусиасти. И аз, в тази връзка, поддържам тезата, че и преди, и сега, е имало и има във всяка една общност група хора, увличащи с ентусиазма си останалите. Останалите - в смисъл приятели, новаци, други практикуващи от по-дълго време. Че взаимно си "обменят" ентусиазъм.

И ми казват : "А вие така ли сте ентусиазиран както едно време?" tooth

Вярно е това, което Доктора разказва за ония години, както е вярно, че ние също бяхме много ентусиазирани, и вършехме всичко с голямо желание. Практикуващите от един град ( примерно в Стара Загора през 1978-79 с БИ се занимаваха не повече от 20 души, че може и малко да съм завишил цифрата), та практикуващите от един град се познаваха помежду си, обменяха опит, разговаряха, поддържаха приятелски контакти. Взаимно си "обменяха" ентусиазъм, макар и развиващи различни БИ.

Дори години по-късно, в самото начало на 90-те, споменатия по-горе Андро Каравастев беше направил едно кафе - "Златен дракон". И там първите няколко години се беше заформило нещо като неофициален клуб за срещи. Good Smile Събирали сме се всякакви БИ да си разговаряме - кой къде е ходил, какво е видял, кой майстор какво е казал, такива неща... Самите клубове си гостувахме, учениците познаваха инструкторите на другите клубове, по-напредналите се познаваха помежду си, някои дружаха - ей така взаимно си поддържахме ентусиазма. sun
Върнете се в началото
Bersek

Местожителство: София, България

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 2:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Интервю със сенсей Робърт Шенк - юли 2004 г. - http://hinki.blog.bg/izkustvo/2010/03/11/interviu-sys-sensei-robyrt-shenk-iuli-2004-g.508683
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Доктора

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 9:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bersek написа:
Интервю със сенсей Робърт Шенк - юли 2004 г. - http://hinki.blog.bg/izkustvo/2010/03/11/interviu-sys-sensei-robyrt-shenk-iuli-2004-g.508683

Ако искаш да ни внушиш, че този Робърт Шенк е "налял някакви основи" в българското Джу-Джуцу и Будо нещо си в абсолютна грешка. Като го гледам тоя изсулен нещастник с 5-ти дан (реално е за не повече от 1-во кю!) как се гъзи и какво показва, мани-мани! Възпитаникът му Явор Дянков - същата "слаба ракия"!
Съвсем други са фигурите наляли основите в българското Джудо, Джу-Джуцу и Будо, но явно не си запознат. Тези дисциплини се развиват в България още от началото на миналия век; другите изкуства дойдоха по-късно - след 1970 г.
Хората които развиха Джу-Джуцу и Джудо в България са:
Първо няколко българи учили в началото на века в Италия и Франция; сред тях е и ген. Стойчев, който разви и конния спорт.
После са учениците на Дан Колов - Петър Константинов, Хари Стоев и някои други. Следващата генерация са Стефан Хинков (4-ти дан Джудо и Джу-Джуцу), Досю Досев, Петър Богданов, Александър Негенцов, Цветан Хаджиев, Емил Прокопов (с най-висок 6-ти дан в момента у нас), Петьо Колев, Недко Панайотов (преподавател в школата на МВР в Симеоново), Цончо Колев (преподавател в МВР), Петър Василев (има и 7-ми дан в Карате), Петър Магеранов, Константин Божилов (има и 4-ти дан в Карате Киокушинкай) и някои други. Част от тях освен с Джудо и Джу-Джуцу са се занимавали и с Карате! Заслуги за развитието на Джудо и Джу-Джуцу в България има и сенсей Тоширо Добачи (5-ти дан) от Япония, който по покана на Българската федерация по Джудо преподава няколко години в България през 70-те години на миналия век; след него има и още един японец преподавател, чието име обаче не съм запомнил, но го познавам, тъй като съм бивш джудист и съм практикувал и някои стилове на Джу-Джуцу. Преди тях е идвал и японския майстор Когуре (5-ти дан Джудо и 6-ти дан Айкидо, ученик на Кенджи Томики 9-ти дан Джудо и Айкидо), при когото е учил и Стефан Хинков. През 1990 г. по моя покана дойде моят учител от Гърция соке Бил Захопоулос (10-ти дан Окинава Те Тай Крате-До, 8-ми дан Карате Годжу-рю, 7-ми дан Шаолин-кемпо и 5-ти дан Айки-Джуджуцу), заедно с 8 души майстори по Карате и Джу-Джуцу. След това Захопоулос идва още два пъти на семинари в България, а и принего в Централната Академия в Атина ходиха и други българи и инструктори на обучение, включително и от Червените барети.
Аз съм учил на времето също при Прокопов, двамата Колевци, Панайотов и Хинков (преди да се захвана с Карате и Кунг-Фу). Cool
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 9:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за огтоворите които посочихте като примери- много е надъхващо! Mad Искам също да попитам Доктора какво имате против Явор Дянков защото виждам нещо.Аз не съм тренирал при него обаче съм чувал и така и така.Берсек като е тренирал сигурно има повече впечатления.Обаче все пак не мисля че сенсеите трябва да не се уважавете един друг.
Върнете се в началото
Доктора

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 10:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Agent-provocateur написа:
Благодаря ви за огтоворите които посочихте като примери- много е надъхващо! Mad Искам също да попитам Доктора какво имате против Явор Дянков защото виждам нещо.Аз не съм тренирал при него обаче съм чувал и така и така.Берсек като е тренирал сигурно има повече впечатления.Обаче все пак не мисля че сенсеите трябва да не се уважавете един друг.

Уважават се тези които имат положителни качества и наистина са допринесли нещо реално в света на бойните изкуства; създали са хармония. Нищожествата, които само плетат интриги и злобеят от липса на морал и широта на духа никой не ги уважава, защото не са разбрали основното от тези дисциплини! В света на бойните изкуства няма място за морални джуджета и духовно осакатени хора! injan
vo_dao

МнениеПуснато на: Нед Мар 14, 2010 9:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Agent-provocateur, между водещите - сенсеи ли ще ги наречем, учители ли, или всеки там както му казва в своето си БИ, винаги е имало противоречия. Несъответствие в идеите, различен подход, различен начин на изразяване, че дори и най-обикновена конкуренция за "територии". Имало го е и преди, има го и сега, ще го има и в бъдеще. И на Изток, и на Запад, и навсякъде. ( Обикновено тук веднага започва да се обсъжда въпроса "Ами какви сенсеи са тогава, като не могат да превъзмогнат егото си" и т.н. от този тип. Ами хора са, като започнем да си внасяме учители от Марс, може и другояче да е...)

Аз лично приемам с разбиране различията в начина на мислене, и начина на изразяване. Или поне се опитвам да ги приемам. Но наистина, съгласен съм, че когато нещата надскочат добрия тон, термини като "сенсей", "учител" и т.н. започват да стават неуместни...
Върнете се в началото
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Чет Мар 18, 2010 11:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля че сенсеите като дават личен пример и повече хора ще имат модел по който да се сравняват.Както говорят и както се държат после в залата да могат да бъдат за пример на учениците.Така мисля.
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Чет Апр 15, 2010 9:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко се отклонихме от темата, та ще се опитам да върна назад към началото и средата на 80-те. Кой каквото си спомня, да пише. Без значение за какъв вид БИ, кой град и подобни разни детайли. Няма ваши, няма наши - просто малко пътуване във времето. sm141

Това според архива ми е фотка от 1984 год., времето когато точно навлизах в Шон Донг, и занятията ми бяха все още някакъв микс от "старото" и "новото". Тия удари с крак над пояса впоследствие въобще изчезнаха от "въоръжението и техниката" ми, но по това време бяха нещо нормално като практика. Партньорът ми вдясно е Митака, който също тренираше с нас преди в групата на Дориан Александров, а иначе си бяхме просто приятели. Събирахме се и движехме заедно, с него и Динко Найденов - те пък двамата бяха съученици май. Това излизане смътно си го спомням, нагоре по р.Бедечка, и тъй като Митака беше и фотограф - постоянно връткаше един голям ФЕД ли беше, Киев ли ... та оттам и тази снимка.

А аз бях на половината на възрастта ми сега. boast
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2010 9:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Получих днес едно кратко писмо, няколко реда, с една архивна снимка от началото на 80-те. Ще си позволя да го цитирам тук, считайки, че няма нищо лично и конфиденциално.

Цитат:
Здравей Краси.Видях във форум че на 10.04.10 г. е имало фестивал на бойните изкуства в Ст.Загора. С теб се познаваме добре.Бях във ветеринарния институт,а също с теб ходихме в виетнамските общежития и там бяха първите контакти с виетнамци практикуващи Виет Во.С прикачен файл ти пращам архивна снимка - аз и Юри.

Нямам инфо по снимката, и не мога да коментирам кога и къде е снимана. Струва ми се, че е на Аязмото, но да не правя сега догадки ей така от нищото. Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> Колонката на Краси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети