Бойни изкуства Форуми Бойни изкуства
Форум сайта за класическа и съвременна самозащита

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители     Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Легендата на винг-а умря тук
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> История и развитие
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vo_dao

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 10:09 am    Заглавие: Легендата на винг-а умря тук Отговорете с цитат

Тази тема мислех да я пропусна, но гледам, че на няколко пъти boogy споделя впечатления в този дух, та все пак реших да обсъдим въпроса по-детайлно. Като старт послужи цитат от едно негово съобщение тук във форума :

boogy написа:
"От снощна гледна точка-винг-а няма никакъв-ама никакъв шанс срещу тези бойци-
независимо какви правила ще се изберат.
Това е голямата истина и трябва да е проумеете.
Легендата на винг-а умря тук.

К.

Та мен специално ме интересува, каква е била точно тая легенда за винг чун, и как така умря? Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
topper

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 11:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да на мен също ми стана интересно това изказване, наистина Краси трябва да уточни какво точно има предвид. Означава ли това, че ако се сблъскаш с такива момчета трябва да се предадеш веднага и какво би се получило ако тези момчета използват принципите и тактиките на Винга, защото както беше казал ЧУ ШУН ТИНГ в едно интервю - " когато се занимавам с хора от други стилове аз им казвам ,че ако направя тяхната техника по моя начин, ще бъде по ефективна". Определено няма непобедими хора и рано или късно всеки си намира майстора, но това означава ли че трябва да се отказваме от идеите и мечтите си или трябва да работим още по-усилено за да станем по-добри.
Върнете се в началото
boogy

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 11:53 am    Заглавие: . Отговорете с цитат

Мога да напиша доста неща по тази тема-даже чак малка книжка ще се получи Smile(сега сериозно-ако има интерес -ще напиша подробности)- основното е,че след Вонг Шунг,маркетинга яко нагази в това бойно изкуство и направо го е прегазил.Като вземем основните му принципи и ги съпоставим с фактите- нещата се разминават драстично.Което е доказателство(да не говорим за исторически документи и тн) ,че Винг Чун в сегашния си вид е едина доста голяма илюзия.Легендата е ,че е уникално бойно изкуство,че има големи бойци-че се изучава за кратко време и дава превъзходни резултати за реалния бой - че няма подобно би като него и тн и тн.А как умира легендата - както всяка друга легенда -пребиват те и след това болките още ти напомнят къде си и какво си Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
boogy

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 12:08 pm    Заглавие: Re: Отговорете с цитат

Няколко идеи се засягат в този поуст-ако се се сблъскаш с тези момчета - мисля,че е по-добре да не става това-защото сериозно се рискува здравето-от гледна точка на силата на ударите .Тактиката която използват в залата и на ринга е подобна на винг-а - много даже-колкото до улицата-имат договори които им забраняват да се бият-ето ти факт-алистър ми разказа за една скорошна случка с брат си и негов приятел дето се сдърпали с някакви моряци в едно заведение-
въпреки договорите той отишъл да им помогне и след схватката около 3 месеца стоял без да тренира заради инфекция от нечии зъби .От моя гледна точка Чуй Шун Тин и идея си няма за битките с такива момчета-но повярвай ми-тренират на ниво мотивация,дух,кураж и респект- не на ниво техники и стратегии за бой на ринг .Аз мисля,и съм го направил вече-достатъчно си ревизирах мечтите и идеите относно винг-а.
Имам един въпрос към трениращите винг чун- който ми беше задеден и от том харинг-защо те като са били през 70'те и 80'те години в Хонг Конг на участие в свободните боеве-не са срещали нито един боец от винг чун съсловието-не са чували и за вонг шун.Не можах да му отговоря на този въпрос.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
topper

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 12:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Краси незнам но ми се струва, че тук смесваме поне два аспекта в тренирането на бойни изкуства по принцип. Става въпрос веднъж за самия стил като такъв и начините на преподаване и втори път за индивидуалните способности на всеки трениращ. Не винаги добрия учител е добър боец на ринга и обратното. На мен ми е интересно как стоеше въпроса при Филип и момчетата, които той тренираше за свободни двубои и сматаш ли че Филип би имал шанс срещу тези, с които си се срещнал сега и някой от неговите ученици, които той подготвяше за ринга биха ли имали те шанс срещу тях.
И понеже не искам да коментираме Филип на всяка цена защото все пак човека заслужава уважение, което си е заслужил бих приел и само коментара ти за неговите ученици, които са се подготвяли за свободни двубои.
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Сря Мар 10, 2010 12:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Без да ставам адвокат на Винг чун, мога да предложа съвсем друг "прочит" на повечето от нещата. tooth Дори мога да приема популярните винчун - рекламни послания като нещо напълно в реда на нещата, в смисъл, че те могат да впечатлят само хора извън бранша ( въобще БИ имам предвид), лаиците в общи линии.

Навит ли си започнем едно по едно, като предлагам да стартираме от това с маркетинга. Дай да уточним първо, какво имаш предвид "маркетинг". Маркетинг в бойните изкуства. Drinks or Beer
Върнете се в началото
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Чет Мар 11, 2010 12:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Как учениците ви приеха тази новата ви мисъл? Shocked
Върнете се в началото
boogy

МнениеПуснато на: Чет Мар 11, 2010 1:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked -ето така, но със съответните похвати сега са така Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Върнете се в началото
topper

МнениеПуснато на: Чет Мар 11, 2010 10:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Yahoo! Само така Краси точно това исках да видя, това че са по-добри в момента незначи че трябва да вдигаме байрака, това е начина. Браво Good Clapping
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Пет Мар 12, 2010 9:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо не успявам да схвана последните два поустинга... То си е ваша работа разбира се, какви реорганизации ще си правите във вашите клубове, и ако искате ще го разисквате публично, ако не искате - не. Просто очаквах малко повече инфо в тази посока, но в действителност за мен лично - няма значение. Cool

Исках и този маркетинг да обсъдим, сякаш от него идва всичкото зло по света, че и други навързани с него неща, ама като не, ами няма лошо. tooth Drinks or Beer
Върнете се в началото
boogy

МнениеПуснато на: Пет Мар 12, 2010 10:35 am    Заглавие: . Отговорете с цитат

Въпреки колебанията ми все пак ще го пусна в форума .
Ще напиша подробно нещата както ги видях там,моите последни впечатления от там и разговорите ми тук с инструктори по бойни изкуства след идването ми в Бг-разбира се-везните натежаваха в промяна на тренировките и в промяна на методологията им-но-нека имам малко време и ще седна да направя обширен анализ на тази тематика относно винг чун и усещанията с които се сблъсках.Маркетинга специално в винг чун е да се пропагандира и маркетира както на ниво система,така и на ниво бойци-
на ниво система - лесна,практична колко бързо се усвоява,как е ефективна в уличен,близък бой и тн. сами вижте повечето сайтове-аз като повече обикалял из европейските зали по винг съм видял какви ли не маркетингови похвати.На ниво бойци-ами започва се от това как Л.Т е бил в разни двубой,как Вонг е бил непобедим тн.-
след това идват главните маркетолози и мениджъри КК и компания и всичко става легенда вече във винг чун .
Филип е губил от подобни бойци не един път в Хонг Конг.Хората които тренират за свободни двубои и са се явявали там са 2ма - ХМ. и МХ. - и двамата имат по 2 загуби с нокаут в първата минута на боя - по правилата на UFC.Няма шанс срещу такива бойци,нито аз нито и някой от моите бойци- може и с ръка на сърцето да кажа ,че и винг практикуващите които познавам по света нямат никакъв шанс срещу бойци като Хесди или Силва-разбира се не изключвам случайния удар в слабините-но тук говорим за системност а не за случайни събития.Вече в някой зали се преподават и мениджмънт курсове,използват се лаптоп-и и проектори,има кафе паузи.Викат се лектори по коучинг,риск анализ и тн.-което лошо няма разбира се -но не виждам как физическия контакт може да се смеси с менталния Smile - това е друга тема .Има он-лайн курсове по винг чун-всичко това е маркетинг.В света на винг чун материалното и материалното живеят заедно.
Върнете се в началото
Доктора

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 11:03 am    Заглавие: Re: . Отговорете с цитат

boogy написа:
Въпреки колебанията ми все пак ще го пусна в форума .
Ще напиша подробно нещата както ги видях там,моите последни впечатления от там и разговорите ми тук с инструктори по бойни изкуства след идването ми в Бг-разбира се-везните натежаваха в промяна на тренировките и в промяна на методологията им-но-нека имам малко време и ще седна да направя обширен анализ на тази тематика относно винг чун и усещанията с които се сблъсках.Маркетинга специално в винг чун е да се пропагандира и маркетира както на ниво система,така и на ниво бойци-
на ниво система - лесна,практична колко бързо се усвоява,как е ефективна в уличен,близък бой и тн. сами вижте повечето сайтове-аз като повече обикалял из европейските зали по винг съм видял какви ли не маркетингови похвати.На ниво бойци-ами започва се от това как Л.Т е бил в разни двубой,как Вонг е бил непобедим тн.-
след това идват главните маркетолози и мениджъри КК и компания и всичко става легенда вече във винг чун .
Филип е губил от подобни бойци не един път в Хонг Конг.Хората които тренират за свободни двубои и са се явявали там са 2ма - ХМ. и МХ. - и двамата имат по 2 загуби с нокаут в първата минута на боя - по правилата на UFC.Няма шанс срещу такива бойци,нито аз нито и някой от моите бойци- може и с ръка на сърцето да кажа ,че и винг практикуващите които познавам по света нямат никакъв шанс срещу бойци като Хесди или Силва-разбира се не изключвам случайния удар в слабините-но тук говорим за системност а не за случайни събития.Вече в някой зали се преподават и мениджмънт курсове,използват се лаптоп-и и проектори,има кафе паузи.Викат се лектори по коучинг,риск анализ и тн.-което лошо няма разбира се -но не виждам как физическия контакт може да се смеси с менталния Smile - това е друга тема .Има он-лайн курсове по винг чун-всичко това е маркетинг.В света на винг чун материалното и материалното живеят заедно.

Извинявай пич, но постингът ти е доста объркан и неподреден като мисъл. Както и да е, едно ще ти кажа: ВИНАГИ ИМАШ ШАНС СРЕЩУ ВСЯКАКВИ ПРОТИВНИЦИ С ЕДИН ОСТЪР НОЖ В РЪКАВА И ХЪС ДА ГО ИЗПОЛЗВАШ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!......Надявам се да си ме разбрал, ако не; носи си туба вазелин в джоба за всеки случай! Cool
vo_dao

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 11:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

По отношение на маркетинга, ами незнам... Мисля, че това не е само до винг чун. Не съм виждал досега система, която да пропагандира, че е непрактична, че трудно се усвоява и няма произлезли от нея бойци, които никога и никъде не са спечелили никакво противоборство. Всяка една система, която търси организационно развитие и популяризация мисля, че ползва подобни похвати. Ако не вярваш в нещо, нали няма да се занимаваш въобще с него?

Колкото до примерите, които даваш със Силва и Хесди, и въобще със хората подписали договори - мисля, че няма как да се сложи знак за равенство между профи и аматьори. Това е като да сравнявам съседа дето има от 10 години автомобил, и един таксиметров шофьор с 10 години стаж. Отделно пък дето нещата опират до индивидуални психофизически качества на участниците. Танк срещу джип, дори и да не се стрелят, само да се блъскат - пак е ясен изхода. tooth

Аз незная колко хора има в клубовете по винчун, които тренират по 6-7 пъти седмично, двуразово, на специален режим, под лекарски контрол. И да се готвят за турнирни боеве само. Пък дори и да има такива, ако е някой 60 кг вингчун-боец, то не UFC, ами и срещу Валуев на бокс ако излезне, пак може да е подобен резултата...

Преди време, на 2-3 пъти съм задавал един въпрос в разни форуми, и никой дори не се е опитвал да ми отговори. Значи, въпросът е следния : Ако имаме двама боксьори, и играят двамата боксов мач, и съответно единият загуби с нокаут, бокса каква система е? Работеща или неработеща система? Crazy
Върнете се в началото
Доктора

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 12:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По начало тия ринговите борбаджии са ми много смешни. Имат се за "голяма работа" и смятат, че агресията и мускулите са всичко в боя. Mad Само че ако се играе по техните правила (хумористичните "боеве без правила"); може, но на улицата е различно и нафуканите шампиони там дават яко фира (даже точно поради тази причина)! Ще се опитам да го обясня това нещо от гледна точка на популярната психология. Ако попаднете на такъв екземпляр или група изроди, които ви застрашават с нещо и имате реална преценка за нещата, веднага е ясно, че в невъоръжен двубой най-вероятно ще загубите или още по-лошо - можете да бъдете осакатен или убит. Тогава се отключват други защитни механизми и в действие влизат всякакви смъртоносни оръжия (телесни, хладни, огнестрелни и импровизирани; тия последните са най-опасни)! Тогава, и в повечето случаи е така, арогантния тип, който си е въобразил, че може всичко, най-вероятно става клиент на някое погребално бюро! Cool Човек, който е притиснат до стената в безисходица е най-опасен като противник. От живия живот мога да ви посоча не един и два такива случаи (последния беше в Бургас, когато застреляха бандита Голямата Рижа при самоотбрана)! Имаше навремето един майстор на Карате Йошинмон-рю от Куба - Гилермо (4-ти дан), който беше участвал и като наемник във войната в Ангола, беше обучавал Червените барети у нас и в Русия. Голям професионалист в ръкопашния бой. Та същия много си беше повярвал, че е "голяма работа". Завръщайки се в Куба, започнал работа като офицер в полицията, но свърши зле - една сутрин го намиха нарязан на парчета в един куфар оставен пред полицията! Та така с шампионите и "нинджите"!.......
Практикуването на традиционни бойни изкуства и работата с оръжия ви дават огромни преимущества, които трябва да се използват, когато трябва да си защитите живота и здравето - вашия и на вашите близки. Както казват американците: "ПО-ДОБРЕ Е 12 ДА ТЕ СЪДЯТ , ОТКОЛКОТО 6 ДА ТЕ НОСЯТ"!!! Българската народна мъдрост пък казва: "ОТ ЗАТВОРА СЕ ИЗЛИЗА, ОТ ГРОБА НЕ"!........ Twisted Evil asasin
boogy

МнениеПуснато на: Съб Мар 13, 2010 7:39 pm    Заглавие: Re: Отговорете с цитат

Не видях коментари по последните изречения- за мениджмънта и маркетинга като задължителни дисциплини в обучението по бойни изкуства.Мисля ,че дискусията може би е необходимо да се измести в линията за мотивация- в един поуст в друга тема от този форум бе застъпено това - за групата от Литва мисля.Та аз писах за групата от Амстердам-ето сега разбирам неразбирането на някой от нещата които искам да опиша.Явно само на място може да се разбере това-духа,хората,да се опитат нещата-да си в кухнята,да потренираш с П.Аертс.Мотивацията ,детските групи,селекцията,тренъорите методиката - всичко това прави така,че машината да работи.Отделно има ПР лица,има спонсори има държавна помощ(политика).Както и да е-коментариите за уличните битки и тези на ринга си ги запазвам за сега,защото имам опит и от двете страни.Не ме учудва фактът,че простотията и глупостта заливат и света на бойните изкуства- явно твърдението на един майстор ,че 85% от хората на тази планета са откровенни глупаци.Това по повод един друг форум.Съжалявам за неяснотите в предишния ми поуст - просто около цитираните факти и хора може да се напише доста повече - един анализ би излезнал доста страници текст.Едва ли ще представлява интерес за хората които лично не познават тези лица и не са присъствали лично на част от тези събития.Колкото до ножа и вазелина Smile -винаги трябва да се носят в комплект,че дори и да резнеш на някой трахеята-пак ще ти трябва в затвора Very Happy .Нека предпазим изкуството от глупаците.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> История и развитие Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети