Бойни изкуства Форуми Бойни изкуства
Форум сайта за класическа и съвременна самозащита

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители     Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Виетнамските бойни изкуства
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> Виетнамски бойни изкуства
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vo_dao

МнениеПуснато на: Чет Яну 31, 2008 10:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, това е някаква школа от Во Бин Дин ( то си и пише на клипа в инфото, че е от централен Бин Дин де) Smile Има общи неща, защото доколкото схващам за кой урок със сабя говориш, мисля за Тъ Лин Дао, той също е от този район и определено школите са в някакви по-близки или по-далечни, но "фамилни връзки". Интересно е да се проследят маневрите на краката, преминаването от една в друга позиция, координирането им с торса, и оттам с работата на ръцете. За възрастта си детето показва наистина впечатляващи умения. Good
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vo_dao

МнениеПуснато на: Вто Ное 25, 2008 6:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди години бях писал някаква статия, а дали не беше и в раздела относно историята и развитието на виетнамските БИ, но така или иначе нещата опряха до един легендарен пълководец... Живял в Ранното Средновековие, генерал Чан Хънг Дао е известен с това, че трикратно победно отразил монголските нашествия и също с реформите в армията. Нему се приписват и 2 трактата, отнасящи се към военните изкуства, но в момента не се сещам точно за заглавията.

Интересно е, че случайно попаднах на един "разговор", кой от кого е заимствал повече в БИ - китайците от виетнамците, или обратно, в който се споменаваха 2 реда за тези два трактата. В смисъл, че някъде в 15 в. били отнесени в Китай, и до днес се пазят в Пекинската библиотека. read
Върнете се в началото
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 9:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В Даото в тема Виетнамски бойни изкуства, Обща информация на 05.01.2009, 11:38 Доктора е пуснал това съобщение.
Интересна статия в сп. "Черен пояс", 1992 г. за виетнамския стил на Змията:

http://books.google.com/books?id=HNIDAAAAMBAJ&pg=PA5&hl=bg&source=gbs_toc_pages&cad=0_1#PPA40,M2
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 5:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за "връзката" с тамошната тема. Good А Доктора е една колоритна личност от старата генерация практикуващи БИ ( аз също съм учил известно време под неговите инструкции - малко през 79, малко в края на 81 и началото на 82, доколкото помня...). През това време някъде той си кореспондираше с майстор Фам Суанг Тонг , така, че ако беше проявил малко повече настоятелност тогава - можеше да стартираме Виет Во Дао още по ония времена. nuncaki sun
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Сря Яну 14, 2009 1:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Стана дума за Vo Duong, сайта е на един клуб в Лил, и съответно е на френски. Не видях много нещо по историята и развитието на Во Зъонг, но като им разгледах куените ( това са индивидуалните комплекси от вида на "ката", вероятно вече знаете), та гледам, че изучават и по Мин Лонг и по Тай Шон ... Това е нещо нормално за традиционните училища, не трябва да ни впечатлява изобщо, че "миксират". boast

Та оттам отворих един сайт на Мин Лонг школата, излязоха още неща по произхода - в частност за Као Банг и Ланг Шон района, което пък съвсем привлече интереса ми ... Защото от там пък "идва" линията на Шон Донг. Провинцията Ланг Шон, ако някой реши да я търси, е в североизточната част на Виетнам, на границата с Китай.

А Во Зъонг като попрочетох и поразгледах сайта, е някакъв клон на Хси Лонг по линията на учителя Чау Зъонг Хонг ( мисля, че съм гледал демонстрация на този учител на видеозапис от 1990 във Виетнам). Но хайде да не ви пълня главите повече с разни екзотични термини, че да не получите потрес от виетнамски БИ! Drinks or Beer
Върнете се в началото
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Пон Дек 28, 2009 4:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересува ме повече информация за Висше майсторство ( Cong phu) и Петте добродетели,за което сте писал в една друга тема в другия форум.ще ми е интересно да ги сподели.
Благодаря Ви предварително !!!
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Пон Дек 28, 2009 9:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Отговор съм дал тук, по-точно линк към една статия, която съдържа достатъчно информация по темата за добродетелите в конфуцианството. Колкото до Висшето майсторство - ами общо взето нищо повече от това, което съм писал и в оная тема в Дао-то. Личностно усъвършенстване, хармонично съчетаващо и бойноприложни умения, и нравствени добродетели. Доколкото си спомням, като текст е било представено в някакъв Канон за бойното изкуство, и беше нещо свързано с възстанието Тай Шон през 18 в., но това го пиша на прима виста доколкото си спомням неща отпреди години. Записките ми не са пред мен, за да бъда по-точен.

Разбира се, и по онова време не всички са разбирали за какво Висше майсторство става въпрос точно, както и днес не всички го разбират и приемат като идея. ( Което е съвсем нормално и обяснимо.) В същото време, да се счита, че хората живяли в друго време и при други условия, всъщност са били тотално заблудени - това го пропускам въобще и не смятам да го коментирам. Cool
Върнете се в началото
Agent-provocateur

МнениеПуснато на: Вто Дек 29, 2009 1:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно нещо обаче ме смущава,как се свързват двете неща.Не ви ли се струва парадоксално,както пишете в другия форум за Висшето майсторство. Neutral
Цитат:
Всъщност търсенето е на това, и да може да нокаутира противника за 30 сек ( или да го прострелва, посича, промушва и т.н.), и същевременно да бъде носител на Петте добродетели.

Някак си не ми излиза едновремено да е добродетелен и да прострелва,промушва и посича в същото време.
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Вто Дек 29, 2009 9:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Двете неща се свързват много просто. Важното е да не се слага каруцата преди коня. В тази връзка, ръководна роля в случая имат добродетелите. Да вземем за пример едно от базовите неща в школата Хоа Фай, които съм чувал от учителя Зуи. Става въпрос за девиза : Родина – Семейство – Общество. Човеколюбие – Справедливост – Вежливост – Мъдрост – Вярност. Това достатъчно ясно отразява целите на възпитанието на учениците в развитие на тези така ценни човешки качества.

Разбира се, вежливото отношение и човеколюбието не всякога срещат в отговор същото отношение. И когато отсреща ни явно стои враг, когато явно сме подложени на агресия, когато действително и неотложно ни се налага да се защитим – ние трябва да се защитим ефективно и резултатно. ( Без значение дали иде реч за защита на себе си, на семейството или на Родината... ) А специално Виетнам и виетнамските БИ не могат да бъдат упрекнати, че не са наясно за каква ефективност иде реч и, че не знаят във Виетнам какво е това война.

И всъщност това е идеята, стремеж да го наречем, да има съчетание на тия добродетели с бойна ефективност, и на бойната ефективност - с тия положителни нравствени качества. Само по себе си, за изграждането само на бойна ефективност, или само на добродетелност, има много примери. Но идеята на Висшето майсторство е нещо повече от постигането само на Ам, или само на Зионг ( кит. Ин и Ян), и по тази причина е така труднопостижимо.

Това май повече би подхождало за раздела «философски концепции» във форума, ама както и да е ... tooth
Върнете се в началото
vo_dao

МнениеПуснато на: Сря Яну 20, 2010 10:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето един куен с меч ( Kiem) от някакво мероприятие на Федерацията по традиционни БИ на Виетнам ( Vo thuat co truyen vietnam).

Доколкото ми се простират познанията, това ще да е от Во Бин Дин "семейството", но точно коя школа - това не зная. Cool
Върнете се в началото
Доктора

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2010 12:59 pm    Заглавие: Книга за Виет-Во-Дао в електронен вариант Отговорете с цитат

Книга за Виет-Во-Дао: http://www.all-ebooks.com/2010/03/14/102482-vet-vo-dao.-shkola-boevykh.html

В посочения сайт има цял раздел с електронни книги за бойните изкуства, които могат да се изтеглят безплатно!

Последната промяна е направена от Доктора на Вто Мар 16, 2010 1:57 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Доктора

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Мар 16, 2010 1:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

vo_dao написа:
Ето един куен с меч ( Kiem) от някакво мероприятие на Федерацията по традиционни БИ на Виетнам ( Vo thuat co truyen vietnam).

Доколкото ми се простират познанията, това ще да е от Во Бин Дин "семейството", но точно коя школа - това не зная. Cool

Малко смесва техниките на меча и сабята, Тия въртения около врата ако са с истинско острие са подходящи само за сабя; с меч може и да се самозаколи!..... Twisted Evil
vo_dao

МнениеПуснато на: Сря Мар 17, 2010 11:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ако са наистина с традиционен виетнамски меч кием, няма да се заколи. По причина, че той е прав, но не е двуостър. Върха му е извит и гърба на меча е като на сабя.

Вярно, че тая школа не ги зная дали ползват такъв меч ( аз съм виждал такъв тип кием, да ползват в 2 виетнамски школи - Ким Лиен, и Нят Нам, ако не ме лъже паметта за Нят Нам). Защото всяка школа със своя си "оръжейна" както знаеш, пък да не говорим, че съм виждал всякакви чудеса. На една стара снимка на охраната на краля от края на 19 в. гледах и китайски, и японски мечове, барабар с виетнамските гардове. sm141

Това повече го отдавам на участието в състезанието, или фестивал ли е там, де да го знам. Нали помниш аз как играх с една ПВЦ тояга, обвита с изолационна лента, в едно от първите мероприятия на Федерацията - дали не беше и Първото РП. Ами като няма настояща тояга 2.40 м дълга, какво да правим сега? Да прецакаме демонстрацията? Импровизираме в интерес на службата. blum
Върнете се в началото
boogy

МнениеПуснато на: Нед Мар 28, 2010 12:44 pm    Заглавие: малко инфо от виетнам Отговорете с цитат

[12:35:57 PM] senkich: наче има вовиет
[12:36:13 PM] senkich: тяхната комбинация от 3-4 стила
[12:36:46 PM | Edited 12:36:57 PM] senkich: видях джунглата и няколко манстира-до единия имаше малка колиба където се водеха занимания
[12:36:50 PM] krasi: vzemi n[kakvi kontakti na vo viet dao- imam priqtel koito mnogo se interesuva
[12:37:20 PM] senkich: нищо не може да се вземе ако не ти дадат сори
[12:37:30 PM] senkich: каквото има в нета това е Smile
[12:37:46 PM] senkich: без доверен вътрешен човек не стаа
[12:38:11 PM] senkich: поне туканка където съм аз - сори
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vo_dao

МнениеПуснато на: Нед Мар 28, 2010 2:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, обаче я го обясни този начин на поведение на съвременния европеец ( наш роден източноевропеец примерно), няма да хване вяра въобще. tooth
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Бойни изкуства Форуми -> Виетнамски бойни изкуства Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети