| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vo_dao

|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 10:37 am Заглавие: Виетнамските бойни изкуства |
|
|
Да се направи някаква ясна и точна класификация на виетнамските БИ е идея смела и трудноосъществима, като резултат вероятно равна почти на подредбата на книгите в градската библиотека по автори, жанрове и т.н. Въпреки това, не ни пречи да направим това което можем, опирайки се на информация от разговори с различни хора, текстове на хартия, интернет и т.н.
Къде е трудното? Представете си, че трябва да издадем един справочник по БИ в България. И да подредим по раздели всички видове БИ. Ще ли сме в състояние да обхванем всички? Навсякъде ли се практикува в открити, афиширащи дейността си клубове? Може би има и групи от по 2-3-4 човека, които просто си тренират лично за себе си, и популяризацията не им е дори на идея. Те ще бъдат ли включени в справочника или не? Има и клубове, развиващи няколко вида БИ. Тях какво ще ги правим?
Ето виждате колко е трудно, и практически невъзможно да бъдат обхванати в 100 % всички практикувани системи, и то при случай, че имаме подръка възможности за директни контакти, ясни данни и не е необходимо да се ровим в историята. Какво да кажем тогава за една страна на хиляди километри, с непознат език и писменост променена през 19 в. мисля, че беше, с многолетни войни ( в които загиват и практикуващи БИ естествено), с малкопозната култура ...
Въпреки това, положението не е толкова отчайващо, колкото изглежда на пръв поглед. Има достатъчно информация директно от виетнамски майстори, от техни възпитаници, има възможности за четене и обмен ... въобще, няма причини да не започнем проучването.
И така, във всяко съобщение по-надолу постепенно ще навързваме нещата по историята, развитието и общата класификация на виетнамските бойни изкуства.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 11:04 am Заглавие: |
|
|
Поставянето на нещо в определена подредба винаги е било действие твърде относително, но тук ще приведа няколко реда от една статия, като илюстрация донякъде на казаното. Статията е от "Во Тхуат", едно виетнамско списание по БИ, което моят учител ми чете преди години, някъде към 86-87 година някакъв брой.
Ето в общи линии една класификация по историко-географски признак :
Императорски системи - военно-приложни системи при династиите Ли, Чан, Ле, Нгуен и т.н.
Местни системи - виетнамски и такива на малцинствени групи
Китайски системи
Фамилни системи - системи от закрит тип на обучение
Японски системи
Има и още един раздел, който според мен е твърде общ, и звучи нещо като "други държави". Непонятно е за мен защо така са ги компресирали примерно корейските и индонезийските системи, за които аз зная със сигурност, че се развиват днес там, а навярно има и немалко други, за които аз просто нямам информация. Но, все пак, това си е работа на автора, а и не ми е работа пък да давам сега компетенции ...  |
|
|
 |
Огнев Андрей
Регистриран на: 20 Окт 2007 Мнения: 13 Местожителство: Россия,Москва
|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 2:37 pm Заглавие: |
|
|
Эх хе,хе,на русском бы  |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 2:52 pm Заглавие: |
|
|
Непонял что хотел сказать в твое сообщение.  |
|
|
 |
Огнев Андрей
|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 9:55 pm Заглавие: |
|
|
| все что выше написанно не понял хотел бы по русски. |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Пет Ное 09, 2007 10:06 am Заглавие: |
|
|
Сегодня сделаю по русски перевод и напишу где то к 17-18 ч. тоже и про Шон Донг напишу пару слов.  |
|
|
 |
Огнев Андрей
|
Пуснато на: Пет Ное 09, 2007 12:23 pm Заглавие: |
|
|
| vo_dao написа: | Сегодня сделаю по русски перевод и напишу где то к 17-18 ч. тоже и про Шон Донг напишу пару слов.  | СПАСИБО. |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Пет Ное 09, 2007 4:26 pm Заглавие: |
|
|
Мой русский язык тоже очень трудно понять, но все таки попробую.
Вобщем, наверх писал, что сделать какая то четкая класификация виетнамских БИ задача трудоосуществимая, даже и почти невыполнимая. Но все таки, попробуем сделать кое что, ползуя инфо в контакт с людьми, текст на бумага, интернет и т.д.
В чем трудности? И даю пример как трудно сделать справочник БИ на територия Болгарии. Или примерно в Московская область. Сможем ли найти всех? Где то тренируются явно в клуб, где то просто несколько человек работают неафишируя себе. На некоторие места тренируют по несколько вида БИ в микс... Как все ето будем в справочник? Трудно все класифицировать правильно и непропустить кого то.
И что сказать тогда о Виетнам, где страна далеко, язык непонятный, читать старый тъй ном неможем, культура мало знакомая и т.д. Поетому и дело трудное и надо относится с понимание и компромис к искателям.
И снизу говорю о одна статия, которая мой учитель читал мне в конце 80-их годов. Она из журнал “Во Туат”, виетнамский. И там говорили о общая класификация виетнамских БИ по историко-географское отношение :
БИ при династии Ли, Чан, Ле, Нгуен и т.д.
БИ вьет, и другие национальности ( во зан ток думаю как термин было ето...)
БИ из Китай
БИ фамилии
БИ из Японии
Был и еще одно направление, которое звали «БИ из другие государства».
Ето в общем писал. Ничего особеное, анонс к тема.  |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Нед Ное 11, 2007 8:34 pm Заглавие: |
|
|
И така, по няколко думи за отделните "групи" виетнамски БИ по горната класификация. Първо ще ги прегледаме най-общо като "произход", а после ще се спрем и на това, кое е школа, кое стил и т.н.
За "Императорските системи" трябва да кажа, че зная твърде малко. От учителя Фам Зуи съм чувал, че още в ранното средновековие, при крал Ли Тхай То, при приместването на столицата на мястото на днешния Ханой, ( тогава - Тханглонг), бива създадена и Академия по бойни изкуства. Тази Академия, "Зянг Во Донг", създадена 11 в., възпитала известни военначалници и умели офицери. С указ от 13 в. крал Чан Тай Тонг задължава всички военни, от пълководците до обикновените войници да преминат обучение в Академията. Същата, просъществувала до 19 в. - т.е. до идването и установяването на френските колонизатори. Изпити и тестове по установената от Академията традиция се провеждали обаче до 1945 год. !!!
Както казах и по-горе, малко зная за "императорските системи". От разговори с виетнамци и обща информация правя заключение, че това е била съобразени с времето си военна подготовка - опростена за войниците, и в по-широк план - за офицерите. Вероятно и раздел за подготовка на телохранители и "полицейски" служби. С две думи - предполагам, че това са били системи, обслужващи "органите на реда" в държавата.
Постепенно, с промяната на "вероятния противник", технологичните нововъведения и начините на водене на боя, голяма част от този тип системи са се трансформирали или просто са изчезнали поради непригодност. Мое мнение.
Самият аз незная съвременни школи, работещи по "императорските БИ", което обаче не означава, че няма!  |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Пон Ное 12, 2007 10:06 am Заглавие: |
|
|
Относно местните системи на виетите ( или още кин), и на малцинствените групи, тях ще ги разгледаме след китайските. Как са били привнесени китайските системи? В разговорите ми с моя учител и учителя Фам Зуи по темата, се оказа, че нещата са изключително прости и тривиални. ( Дори с Тиен сме обсъждали, че отношенията Китай-Виетнам, донякъде много напомнят за отношенията Византия – България в миналото. ) Имало е официален и неофициален обмен, войни, бедствия, вътрешни междуособици, икономически катаклизми, владичество...
Това е способствало за пренасянето на различни китайски системи БИ от виетнамци, живеещи определено време в Китай ( чиновници, военни, монаси, обикновени хора), и обратно – китайци, временно пребиваващи или пък постоянно преселили се във Виетнам. ( Днес например във Виетнам има три китайски народности. Хоа, говорещи кантонски, са около 850 хил., около 125 хил. са санзиу – преселници от 17 в. от Гуандун. Народността нгай живеят в села около границата.)
Примери за подобен китайски “корен” има много, но ще се спра на момента само на три, тъй като не разполагам с много време. Виетнамският Вин Чун да вземем, е привнесен от Нгуен Те Конг в края на 30-те години на 20 в., който всъщност е етнически китаец. Учителят Хоанг Дай е получил изкуството също от етнически китаец – става въпрос за нашата школа. В историята на Хонг За Куен четем, че учителят Нгуен Ман Дък е изучавал изкуството в провинция Гуандун в Китай в самото начало на миналия век.
Има още много малко или много популярни школи, водещи началото си от китайски системи, някои трансформирани, за други казват, че са запазени автентични. Впоследствие ще разгледаме някои от тях, имайки необходимото инфо. |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 10:07 am Заглавие: |
|
|
Националните БИ на Виетнам също са в невъзможност да бъдат обхванати изцяло, по причина, че в наши дни националностите в страната официално наброяват 54. В разговори по темата учителя Тиен ми е казвал, че ако не всички, то повечето от тези народи си имат свои системи на БИ - някои по-примитивни, други - детайлно разработени.
Тук ще се спрем конспективно на системите на основната народност във Виетнам - кин, или виет. За люлка на традиционните чисто виетнамски БИ се приема централната провинция Бин Дин, където се зараждат такъв тип системи в ранното средновековие. Тази провинция е пряко свързана с въстанието Тай Шон в края на 18 в. , прераснало в гражданска война и обединение на Севера и Юга. От това време датират и различните системи на Во Бин Дин, като според историята по това време биват създадени 2 основни стила.
Ким Ке, или школа на Златния петел, и Дай Банг, или школа на Орела. Преданията гласят, че тези в видове БИ са били обучавани бойците Тай Шон. Според други - те още от самото си детство са били обучени на местните Во Бин Дин системи и с тези школи просто са "надградили" познанията и уменията си. Вероятно след това Ким Ке и Дай Банг да влизат и в ролята на системи за обучение на армията и държавния апарат, тъй като единият от братята - Нгуен Хюе, става крал, под името Куан Чунг.
Както и да е, но за едно от най-популярните съвременни виетнамски бойни изкуства - Вовинам Виетводао, се казва, че голяма част от скачащите техники са базирали на стария стил Ким Ке. Десетки школи на Во Бин Дин продължават да се развиват и в наши дни, и се славят с добрите си бойци и запазени традиции. |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Съб Ное 17, 2007 7:43 pm Заглавие: |
|
|
Групата на фамилните системи също изобилства с различни видове, развивани и в наши дни. Какво представляват всъщност този тип БИ?
Според хората с които съм разговарял на тая тема, ( става въпрос и за учителите които по-горе цитирам и различни хора от виетнамската общност през 80-те в града ни), та те сочат възникването на този тип БИ в Средните векове. По времето когато Виетнам е под китайско владичество, и контрола върху оръжията, обучението в БИ и въобще всякакви възможни форми за противоборство са били жестоко наказвани. Не си спомнам дали съм го чел, или съм го чувал в разговор, но ми беше направило силно впечатление, че се стигало дотам - в едно село да има 1 сатър за кухненска работа по насичане на месото. И бил завързан за верига стационарно, и се охранявал от 1 войник. Оттам и може да си представим до какво е водело притежанието на оръжие или обучението в употребата му.
По тази причина, обучението в БИ се превърнало в един вид "нелегална дейност", и за да не бъдат практикуващите предадени от неблагонадежни хора, тренировките се провеждали само в тесен семеен кръг. Почти винаги този тип практика бил съпровождан от тайни церемонии и клетвени обещания, че нищо няма да бъде "дадено" извън кръга на фамилията. Такъв тип клетви в името на предците се дават при посвещение и в наши дни, и мога да ви кажа, че се изпълняват стриктно. ( Лично в края на 80-те съм разговарял с представител на такава семейна школа, с посредничеството на моя учител. Човекът си беше много в час, и му беше ясно, че не пази някакви супер секретни техники и методики, а самата клетва към предците.)
Впоследствие, след освобождаването от китайско владичество сякаш отпада и причината за този тип "закрити" школи, но в действителност те си остават почти така затворени, както и преди. Въобще, в традиционните виетнамски школи този тип на "затворено за външни хора" обучение се запазва като фамилни или кланови школи почти до наши дни. Вероятно около 30-те години на миналия век започва нова ера и популяризация на БИ сред "широките народни маси", със създаването на Вовинам Виетводао школата на учителя Нгуен Лок. Това и изважда от "нелегалност", ( продължила колкото и парадокстално да звучи - векове), много традиционни школи.
В 99 % от случаите фамилните БИ са неизвестни като име, нито пък "се борят" за това да бъдат известни. |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 9:56 pm Заглавие: |
|
|
Японските БИ определено са привнесени в по-ново време, поне аз съм виждал във виетнамски документален филм да показват айкидо, няколко вида карате, не си спомням за джудо дали имаше или не. Когато съм питал, възможно ли е по време на окупацията ( става въпрос за 1940-1945 год., когато Виетнам е окупиран от японците), да са били пренесени така някои видове японски БИ, отговорите бяха, че е малко вероятно. По-възможно е преди Второта световна война, хора които са учили в Япония да са практикували там, или след войната.
Във Виетнам днес е много популярно и таекуондо, силат, дори един познат инструктор който миналата година беше във Виетнам, удивен разказваше, че толкова таекуондо не е очаквал да види. Предвид наличието на множество местни традиционни системи БИ, просто го е впечатлило чувствителното "присъствие" на бойните спортове.  |
|
|
 |
vo_dao

|
|
|
 |
Stano

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2008 4:45 pm Заглавие: |
|
|
Клипчето със куена е супер,въпреки не особено добрия запис(не знам от коя година е-май 85?).Личи че майстора вече е на възраст,но движенията му са много плавни и неуловими,без никакво прекъсване!!Едва от второ трето гледане,разпознах и някой елементи от урока със сабя който знам(макар да демонстрира меч).Дали ще мога да го изиграя някога по подобен "лек"и в същото време уверен начин е друг въпрос
Това малкото пък ми събра очите направо
http://www.youtube.com/watch?v=MXl9W5vE2Mo&NR=1 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|