| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vo_dao

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 10:36 am Заглавие: Аз съм човекът ( Училище без насилие) |
|
|
Аз съм човекът
По Лора
Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
Аз съм човекът, който те отвращаваше
Аз съм човекът, на когото се подиграваше
Аз съм човекът, който седеше самотен
Аз съм човекът, който върви към дома неохотно
Аз съм човекът, когото плашеше до смърт всеки ден
Аз съм човекът, който стоеше безмълвен, смутен
Аз съм човекът, който носи болка в очите си
Аз съм човекът, който винаги крие сълзите си
Аз съм човекът, който живя в страх и насилие толкова време
Аз съм човекът, разрушен от това бреме
Аз съм човекът, който се давеше в презрение
Аз съм човекът, който проклинаше свойто рождение
Аз съм човекът, когото мачкаше за забавление
Аз съм човекът - от твоето поколение
Аз съм човекът, чието име не знаеш
Аз съм човекът, за когото нехаеш.
Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
Но и аз съм Човек - като теб.
Превод: Влади Фиданова
Лора Граймс е 14-годишно момиче от Бристъл, Великобритания, което се самоубива, след като е системно малтретирано в училище от свои връстници. В предсмъртното си писмо оставя стихотворение, което моли да бъде прочетено на погребението му.
Това стихотворение и историята на Лора се превръщат в основа на кампанията "Училище без насилие". |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 6:11 pm Заглавие: |
|
|
Запознати ли сте с кампанията "Училище без насилие"? Въобще, какво е мнението ви по отношение на насилието сред подрастващите? Какви са причините за такъв тип агресивно поведение според вас? Какво може да се направи на практика в подкрепа на кампанията?
Много въпроси станаха. Последно : Бойните изкуства според вас какво влияние оказват в тази насока? |
|
|
 |
Godric

Регистриран на: 03 Юли 2007 Мнения: 152 Местожителство: СТАРА ЗАГОРА
|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 11:44 pm Заглавие: |
|
|
Доста срещано явление е насилието по училищата като се замисля... От както минах в гимназия сякъш много се поуспокоиха тези неща. Не че съм участвъл пряко в това но съм наблюдавъл какво се случва около мен. И смятъм че много точно пресъздава нещата изречението "Ти мислиш, че е готино да си свиреп. " за да си мислиш така трябва вобще да не се замисляш какво означава наистина да си свиреп... Защото има някои младежи на моя и По-малка и по-голяма възраст които се смятът едвали не за владетели на вселената.Та в двора на 4то основно училище "Кирил Христов" се въртяха в продължение на 3 и повече години едни момчета на които им личеше че употребяяват наркотични вещества (ако мога така най-неубидно да се изразя) та доста съучиници заобикаляха по всевъзможни пътишта този вход към двора където "верееха "те. До колко то съм имал контакт и съм наблюдавъл тях ако ги погледнеш в очите и им покажеш че не те е страх от тях си се скривът но ако се опиташ да се измъкнеш най-вероятно почвът да те тормозят... И най-трудния момент който се създава : И да имаш възможност не можеш да идеш да ги пребиеш сичките защото те са слаби и в този момент ти ставаш свиреп като тях. Но пък и не може да си стоят там без никои нищо да не им казва.А аз съм сигурен че такива случеи има в много училища и не само извън зградите ами и в класните стай.
И малко по збит отговор на въпросите защото малко се поотплеснах :
Аз лично не съм запознат с кампанията "Училище без насилие" но съм чувал за нея. Мнението ми за насилието сред подрастващите е че го правят за да се харесат на познатити си без да се замислят за човека "под" тях.Аз мисля че бих проявил агресивно поведение само когато има нужда и няма какво друго да се направи най-вече в ситуации в които някой мислещ се за по силен се опитва да контролира някой който не му отвръща (не знам дали е правилно или не но сякъш по-агресивно ще риагирам ако мой познат е попаднал в лошата ситуация). И мисля че правилно е при такива случей човек да се обръща право към кампанията защото така ще помогне наи много  |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 1:04 pm Заглавие: |
|
|
Някъде наскоро четох ( дали не беше и в някакъв филм реплика), че "Младите имат нужда не от съвети, а от добър пример". За съжаление, обществото доста се постара да пренареди ценностната система и сега берем плодовете на тия "ценности".
Относно кампанията, основната цел е да се повиши обществената чувствителност към явлението. Като начало, акцент върху популяризиране на 24-часовата, Гореща телефонна линия за деца: 0800 19100. Линията е безплатна, с национално покритие и предлага на децата един достъпен начин за получаване на съвети, информация и помощ в случаи на насилие и други проблеми.
Ето тук още информация по темата, от сайта на Уницеф-България. |
|
|
 |
Agent-provocateur

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2008 5:00 pm Заглавие: |
|
|
| Тая агресия, дето се е насъбрала в учебните заведения, не се трансформира в стремеж за учене и позитивни изяви. Методите стари, реалността нова. И никой не ще да си промени мисленето. От обществото законът на джунглата се пренася в учебните заведения. Всичко се свежда до физическа сила, защото няма глави да помислят какво и как да се направи.А стихотворението е много въздействащо! |
|
|
 |
mercury
|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2008 4:12 pm Заглавие: |
|
|
"Младите имат нужда не от съвети, а от добър пример"
"Un sentiment de depit, provoque une conduite de defit"(фр.: чувството на огорчение предизвиква предизвикателно поведение)
Примерът, свръхстреса, незаинтересовнастта на околните и предимно на отговорните за по-млодите от тях... Когато липсва възпитатие човек не се отличава от животно, ако няма кой да ни възпита, ще подивеем мисля аз... съответно, във виждането ми, частичното подивяване е резултат от липса на адекватно възпитание - човешкото общество пречи на поколението да стане диво и варварско, но не е достатъчно да попречи на проявяването на някое зверски инстинкти. |
|
|
 |
AGE_KILLER
|
Пуснато на: Чет Яну 17, 2008 2:01 am Заглавие: |
|
|
Кампанията е хубава наистина, това, което ме притеснява е до колко ще влезе в употреба, т.е. до колко пострадали деца в действителност ще се обърнат за съвет... дори не съм сигурен, че повечето дори биха говорили с родителите си (въпреки, че понякога да разговаряш с непознат е по-лесно...), надявам се все пак наистина нуждаещите се деца (дано са все по-малко...) да се обръщат за съвет...
Напоследък започвам да си мисля, че насочваме вниманието си не на там на където трябва... Мисля, че трябва да се проведат семинари и за родители относно възпитанието, защото семейството и по-точно обстановката вътре в него са най-важни... Дали детето получава достатъчно внимание от родителите си, дали проблемите, които родителите имат са постоянно превръщани в скандали пред детето и т.н.
Относно въпроса от "Къде идва това наслилие?"... ами идва от примера, затова цитата "Младите имат нужда не от съвети, а от добър пример" мисля, че достатъчно описва ситуацията в обществото ни...
Що се отнася до бойните изкуства - тук също голямо значение има треньора. Преди няколко години тренирах джудо и треньора наистина следеше за дисциплината и възпитанието, при това не само в залата, но и извън, което означава проверки на успех в училище и т.н. Но като цяло мнението ми, че бойните изкуства спомагат за освобождаване от напрежението и агресията натрупани било в къщи, в училище или и на двете места. |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 10:41 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Напоследък започвам да си мисля, че насочваме вниманието си не на там на където трябва... |
Абсолютно съм съгласен, че не гледаме в правилната посока. Насилието сред подрастващите е следствие на определена причина. Те просто са част от цялото. Начинът на мислене на "Цялото" предопределя и начина на поведение. При липса на ценностна система ( в действителност тя не липсва, а е "пренаредена", и "ценностите" са точно тези, с които се чудим с какви програми да се борим...), та при крива система и криви резултати.
Когато човек е объркан да оцени кое е добро и лошо, кое трябва и кое не трябва да се прави, дори и натоварен с правата да "поддържа реда", той не е в състояние да се справи. Макар и често да се шегувам, че нещата ще се оправят, когато хората се научат да преминават правилно на светофар, в действителност точно това е. Червено - длъжен си да стоиш на място и да дадеш възможност на другите. Зелено - имаш право да ползваш своята възможност да преминеш, и другите са длъжни да ти я предоставят.
Разбира се, насилието не може да бъде тотално изкоренено. На 100 %. Но процентите му могат да бъдат сведени на минимум, при една промяна на начина на мислене и оттам, и на поведение. Остава само да решим "Битието ли определя Съзнанието", или "Съзнанието определя Битието"? Или са в сериозна взаимовръзка?  |
|
|
 |
Rap1

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:50 pm Заглавие: |
|
|
Горкото момиче... Такива неща не би трябвало да стават в днешно време, но както сами виждате, се случва точно обратното... Всеки ден!
Тази кампания трябва да се подкрепи, аз също ще го направя. |
|
|
 |
Brom
|
Пуснато на: Чет Апр 30, 2009 9:23 pm Заглавие: |
|
|
Чувал съм за тази кампания.
Трябва всички да вложим усилия за да спрем насилието в училище (говоря за учениците) |
|
|
 |
OsAkA^^

|
Пуснато на: Вто Юни 02, 2009 8:04 am Заглавие: |
|
|
знаете ли има Фройд не случайно казва,че възпитанието на детето трябва да започне още в началото и да завърши до 6-7 година,а не да започва от тогава.В развитието на детето то минава през няколко стадии(първо се формира Ида после Егото и накрая Суперегото),които са решаващи за това как детето ще израстне като характер.Ако това все още нищо не ви говори стадиите са Орален,Анален,Фалически,Латентен и Генитален.Това ви го написах до тук за да подчертая колко всъщност е важно това как майката се отнася към детето и какво получава то от нея и от другите като база за развитие.може би в днешно време именно там се корени проблема.Майката вече не е онази която спомага и насочва моралния интегритет у детето и това е плашещото.Днес все повече от майките се стремят да са "либерални" към децата си,но нито знаят как да го направят нито са напълно наясно с огромните грешки които биха допуснали.Яд ме е,че в днешнмо време има една убиваща сила у децата и това е липсата на интерес към живота около тях.След всичко това казано предлагам да ударим един поне прочит на "Песен за човека" на Яворов и да се запитаме дали за да полетим нависоко първо трябва задължително да допрем абсолютното дъно ...  |
|
|
 |
topper
|
Пуснато на: Чет Сеп 17, 2009 7:56 am Заглавие: |
|
|
Първоначално мислих да отворя нова тема, но мисля че тази е точната. Та на въпроса, става дума за училището, в което учи моята дъщеря тя тази година е в 5 клас и за запознатите това означава, че минава към по-горния курс на обучение, в смисъл: новосформирани класове, нов класен ръководител, отделни учители по всяка дисциплина и други такива все нови неща за нея, но какво се случва, след втория учебен ден вместо в къщи да слушам за новите преподаватели, предмети и други такива неща свързани основно с образованието и аз с ужас установявам че в съседния клас е попаднал един младеж повтарящ за 3 път 5 клас, който ги тормози, като ги бие взима им парите и други такива, а също така още от втория ден вече е набил вдама от съучениците им. Това явно е оказва проблем защото тя цяла вечер го коментира този хубавец, като на моменти дори без да осъзнава започва да развива разни сценарии как ако я спрял да и иска парите какво да прави, ако и посегнел как нямало да стои и щяла да се бие с него и други такива неща, които не мисля че трябва да са приоритет за едно дете в училище.
Та в този ред на мисли в мен започна да се заражда въпроса, дали да не я върна на тренировки и до какво може да доведе това ми действие, защото съм напълно наясно, че тренировките по Винг чун няма да доведат до безобидно побутване, а може да се окаже, че тя ще започне да търси конфликта, всъщност поради тази причина я спрях от тях. Днес възнамерявам да се обадя на замесник директорката за да разбера какъв точно е случая с този хубавец. Но тук волю неволю разговора отива и в една друга посока относно така наречените делегирани бюджети на училищата и борбата за всеки ученик на всяка цена. Та в заключение какво бихте направили вие по въпроса и как бихте ме посъветвали да постъпя. Както би ми е интересен коментара ви относно връзването на ръцете на училищата да се справят с такива Малолетни престъпници защото за мен този хубавеце вече е точно такъв. _________________ http://vingtsunkuen.hit.bg
http://ilv.my.contact.bg/index.htm
http://www.bulforums.com/prevencia |
|
|
 |
vo_dao

|
Пуснато на: Чет Сеп 17, 2009 9:47 am Заглавие: |
|
|
Няма съмнение, че това е сериозен проблем, и изисква повече "зеро толеранс" и общестевна нетърпимост. Направо на въпроса : съвсем правилно си се насочил първо към ръководството на училището. Един разговор с директора или съответния замдиректор, спокойно и без демонстрация на емоции, по конкретния проблем. Предложения за някакви конкретни съвместни действия "училищно ръководство - родители". Дори квартален инспектор. Превантивно. Възможности за евентуален инициативен комитет от страна на родителите, при ескалация на проблема, медии и всякакви СМИ. На първо време такъв подход.
Правил съм го всичко това и в училище, и в кметство. По други поводи, при явно нежелание и непукизъм от страна на държавни служители. Работи. Без скандали, без караници, съвсем по човешки.
Освен задължения си имаме и права. Задълженията трябва да си ги изпълняваме, трябва и да си отстояваме правата. Особено пък когато се касае за психиката на децата ни. |
|
|
 |
Bersek

Регистриран на: 22 Фев 2008 Мнения: 117 Местожителство: София, България
|
Пуснато на: Чет Сеп 17, 2009 10:35 am Заглавие: |
|
|
topper, моите наблюдения са, че когато даденият практикуващ някакво бойно изкуство започне да напредва, но още не е стигнал до нивото на сериозните спаринги - то той/тя започва да развива точно такива бойни фантазии от вида на филмовото изкуство. Не зная какво да Ви посъветвам за дъщеря Ви и връщането й в залата, мога само да кажа, че от един момент нататък почти всички трениращи бойно изкуство/спорт, в което се практикува спаринг, започва да развива някаква щогоде реална представа за това какво може и какво не.
За хулигана в училището - не зная защо се учудвате, такива винаги ги е имало, има ги и ще ги има, а даже понякога дори не са и слаби ученици. _________________ Формата на вселената е пустота, пустотата е форма.
www.ookami-bg.org
Vbox video |
|
|
 |
topper
|
Пуснато на: Чет Сеп 17, 2009 11:35 am Заглавие: |
|
|
Всъщност те фантазиите й в момента са породени от стреса преживян по време на побоя над съучениците й, а не по принцип просто я виждам че е емоционално превъзбудена и в главата и постоянно се върти въпроса какво ще правя ако се заяде с мен и тук вече аз незнам какво най-правилно да я посъветвам защото знам, че ще го приеме буквално. Иначе съм далеч от мисълта да ходя аз да се разправям с бандюхата. За тази работа в училището има психолог, класен ръководител, ръководство и какви ли не други инстанции. _________________ http://vingtsunkuen.hit.bg
http://ilv.my.contact.bg/index.htm
http://www.bulforums.com/prevencia |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|